У Житомирі викрили головного лікаря на схемі ухилення від мобілізації

08.10.2024 00:20 На Житомирщині викрили в.о. головного лікаря

Правоохоронці розкрили корупційну схему, в якій медики сприяли військовозобов’язаним чоловікам уникати призову. В.о. головного лікаря діагностичного центру підозрюють у видачі фальшивих медичних висновків.

На Житомирщині поліція викрила тимчасову виконуючу обов’язки головного лікаря медичного центру, яка підозрюється у причетності до схеми ухилення від мобілізації. Під час обшуків у жінки знайшли значну суму грошей — близько 80 тисяч доларів США та понад 23 тисячі євро. Як встановило слідство, підозрювана видавала підроблені медичні документи, які використовувалися для отримання фіктивних діагнозів і дозволяли чоловікам уникати служби в армії.

Як працювала схема

Зусилля поліції були спрямовані на виявлення корупційних схем, які використовувалися військовозобов’язаними чоловіками для уникнення призову. В результаті розслідування діяльності групи медиків, які сприяли отриманню фальшивих медичних висновків, було викрито незаконну діяльність 56-річної головної лікарки одного з медичних закладів Житомирської області.

За інформацією слідства, протягом останніх кількох років вона забезпечувала охочих чоловіків призовного віку підробленими висновками МРТ. Ці документи ставали основою для визнання хвороб, які дозволяли отримати групу інвалідності. Таким чином чоловіки отримували можливість уникати призову.

Вилучене майно під час обшуків

Поліційні провели обшуки в будинку підозрюваної та в діагностичному центрі, де вона працювала. Під час обшуків були вилучені 80 тисяч доларів США, понад 23 тисячі євро, комп’ютерна техніка, мобільні телефони, жорсткі диски та чорнові записи, що можуть слугувати доказами в справі.

Слідчі відзначають, що ці матеріали мають ключове значення для подальшого розслідування.

Кримінальна відповідальність

Дії підозрюваної попередньо кваліфіковані за частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України — одержання неправомірної вигоди службовою особою. За цією статтею передбачено до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Наразі тривають заходи для встановлення усіх осіб, причетних до схеми. Є підозри, що до корупційної схеми могли бути залучені й інші медичні працівники Житомирської області.

Хід слідства

Розслідування триває під процесуальним керівництвом Житомирської обласної прокуратури. Правоохоронці проводять додаткові слідчі дії з метою виявлення усіх осіб, причетних до цієї злочинної діяльності, та притягнення їх до відповідальності.

Нагадаємо, військові частини отримали право мобілізувати без ТЦК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *