На Житомирщині демонтували ще 9 пам’ятників з ознаками російської пропаганди

Демонтаж пам'ятників в рамках деколонізації

Станом на 9 вересня 2024 року в громадах Житомирської області завершено демонтаж трьох пам’ятників та шести окремих елементів з ознаками пропаганди російської імперської політики. Наразі готуються до демонтажу ще п’ять об’єктів. Однак жителі одного з сіл виступили проти перенесення пам’ятника з публічного простору. Загалом громадам рекомендовано демонтувати повністю або частково 40 пам’ятників та пам’ятних знаків.

Які пам’ятники попали в категорію

Як повідомляє управління культури та туризму Житомирської обласної військової адміністрації, демонтажі виконані відповідно до розпорядження про деколонізацію топонімії, підписаного 25 липня 2024 року. Серед об’єктів, що підлегли демонтажам, пам’ятник в селі Слобідка, який встановлено на місці видобутку каменю для мавзолею Леніна, пам’ятний знак у міському парку Звягеля на честь військових, які визволяли місто, та пам’ятник на честь першого секретаря парторганізації колгоспу у селі Миколаївка.

Демонтаж у Бердичеві та Звягелі

У Бердичеві також були демонтовані окремі елементи з трьох пам’ятників, серед яких пам’ятник Перемоги радянського народу у Другій світовій війні та пам’ятник воїнам-визволителям. Крім того, у Звягелі прибрали частини пам’ятника екіпажу танка “Безпощадний”, встановленого на честь звільнення міста.

Супротив місцевих жителів

У селі Соловіївка Житомирського району місцеві мешканці висловили протест проти демонтажу пам’ятника партизану К.П. Шепетчуку, внаслідок чого плановані роботи не були проведені. У Коростишеві питання демонтажу окремих елементів на Алеї героїв залишається відкритим через неприйняття бюджету громади на 2024 рік.

Перейменування вулиць у Житомирській області

Крім демонтажу пам’ятників, в Житомирській області також заплановано перейменування 348 вулиць і провулків у 37 громадах. Це рішення ухвалено в рамках розпорядження про деколонізацію топонімії, підписаного в.о. керівника Житомирської ОВА Юрієм Денисовцем.

Нещодавно пам’ятник Леніну в житомирському селі перетворили на пам’ятник Шевченку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *